Werkwijze
Bij ZMTwente bieden we gespecialiseerde hulp aan kind, jeugd en gezinnen die te maken hebben met ontwikkelingsproblematiek, psychosociale uitdagingen of spanningen in de relatie tussen ouder(s) en kind. We geloven dat een gezonde interactie binnen het gezin en hun leefomgeving cruciaal zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Onze maatwerktrajecten combineren diagnostiek en verschillende individuele en gezinsbehandeling modules om een passende oplossing te bieden, altijd afgestemd op de unieke hulpvraag van jullie gezin.
​
Modules in ons maatwerktraject
Onze behandeling is altijd systeemgericht en richt zich op het versterken van de dynamiek en relaties binnen het gezin. We helpen kinderen, ouders en hun leefomgeving gedragingen te ontwikkelen die passen bij de behoeften van het kind en ondersteunen hen bij het creëren van een veilige leefomgeving.
​
De Zorgroute bij ZMTwente
Bij ZMTwente staan we klaar om samen met jou en je kind stappen te zetten richting meer balans, begrip en groei. We begrijpen dat ieder kind en iedere ouder uniek is, daarom stemmen we onze zorgroute altijd af op wat er écht nodig is.
​
​​​​
Onze zorgroute bestaat uit de volgende stappen:
​
1. Aanmelding
De eerste stap is een aanmelding via het aanmeldformulier. Dit kan door ouders zelf of via een verwijzing van bijvoorbeeld een huisarts, jeugdarts of gecertificeerde instelling. Na de aanmelding nemen wij binnen 14 dagen contact met je op om samen te bespreken wat de hulpvraag is en hoe we kunnen helpen. Als ZMTwente een geschikte partij is voor jullie, wordt er gezamenlijk een intakegesprek gepland met de intakecoördinator. Het intakegesprek vindt in principe binnen 4 weken na aanmelding plaats.
​
2. Intakegesprek
Tijdens het intakegesprek nemen we de tijd om jullie goed te leren kennen. Samen bespreken we waar jullie tegenaan lopen, wat de sterke kanten zijn van je kind en wat jullie graag zouden willen bereiken. We kijken naar de hulpvraag en bepalen welke vorm van hulp het beste past.
​
3. Wachtlijst
Het uitgangspunt binnen ZMTwente is geen wachtlijst. Helaas is dit in de praktijk niet altijd haalbaar en worden we soms geconfronteerd met aanhoudende aanmeldingen. ZMTwente biedt planbare zorg en heeft hier haar zorgcyclus ook op ingericht. Door goed zicht te hebben en te houden op de caseloads van medewerkers en duidelijke werkafspraken kunnen we goed aan deze eis voldoen.
​
Wanneer een kind of gezin langer moet wachten dan gebruikelijk, kijken we naar groepsbehandeling. Er is altijd passend aanbod beschikbaar gericht op diverse thema’s en problematieken. Voor ons aanbod, kijk bij hulpvraag. Het kind en ouders kunnen zelf beslissen of ze dit dan wel of niet willen.
Binnen 14 dagen na het intakegesprek, ontvangen jullie een voorlopig advies voor diagnostiek of behandeling. Het zorgtraject zal binnen 12 weken na het intakegesprek opgestart worden. Als dit niet haalbaar blijkt, wordt er door de intakecoördinator met jullie en de verwijzer (indien aanwezig) contact opgenomen om te bespreken of jullie langer willen wachten of toch op zoek willen naar een andere aanbieder jeugdzorg.
4. Diagnostiek (indien nodig)
Soms is extra onderzoek nodig om meer inzicht te krijgen in wat er speelt. Dit kan bijvoorbeeld bij vragen over (hoog)begaafdheid, ADHD, autisme of trauma. Onze behandelaren voeren deze onderzoeken zorgvuldig uit en leggen alles duidelijk uit.
​
5. Behandelplan
Op basis van het intakegesprek en/of de resultaten van het onderzoek stellen we samen een behandelplan op. Hierin staat wat de doelen zijn, welke behandeling wordt ingezet en hoe we daarbij gaan samenwerken.
​
6. Behandeling
Afhankelijk van de behoeften van je kind en gezin, starten we met de behandeling. Dit kan op verschillende manieren:
â–º Diagnostiek: Bijvoorbeeld screenende, classificerende of handelingsgerichte diagnostiek.
â–º Individuele behandeling: Bijvoorbeeld Cognitieve Gedragstherapie (CGT), EMDR, Spelbehandeling, psycho-educatie of Psychomotorische Therapie (PMT).
â–º Gezinsbehandeling: Bijvoorbeeld NIKA, Systeembehandeling, Psycho-educatie, Psychomotorische systeembehandeling.
â–º Groepsbehandeling: Bijvoorbeeld Koele bikkels, Ik leer leren, Move Yourself, Leerlab
â–º Ambulante begeleiding op school: Praktische hulp op school om je kind, ouders en leerkrachten te ondersteunen in de klas als er sprake is van een aandoening of stoornis wat maakt dat het op school lastig gaat.
​
7. Evaluatie en afsluiting
Regelmatig evalueren we samen de voortgang. Gaan we de goede kant op? Wat werkt goed en wat kan nog beter? Wanneer de doelen zijn behaald en jullie weer verder kunnen, sluiten we de behandeling in overleg af.
​
8. Duur zorgtrajecten
ZMTwente hanteert richtlijnen voor de duur van haar zorgtrajecten, dit ter waarborging van de geboden kwaliteit en toegankelijkheid. Er kan afgeweken worden van de duur, maar alleen met een goed beargumenteerde onderbouwing en afstemming met de regiebehandelaar en verwijzer. De verlenging betreft een afgebakende periode met een helder geformuleerd doel. Bijvoorbeeld ter afronding of vanwege op- of afschaling van zorg. Er worden geen ‘standaard’ verlengingen aangevraagd.
​
​
Boddenkampsingel 81 - Enschede
053 - 230 54 06