Traumatische gebeurtenis
Als er zorgen zijn over het gedrag, de emoties of de ontwikkeling van je kind, kan het nodig zijn om te onderzoeken of er sprake is van trauma. Screenende diagnostiek is o.a een eerste stap in dit proces. Het doel is om snel te ontdekken of de symptomen van je kind mogelijk verband houden met trauma en of er verdere hulp of behandeling nodig is.
🔸ONDERZOEK🔸
SCREENENDE DIAGNOSTIEK
Screenende diagnostiek is een kort en gestructureerd onderzoek waarbij we in gesprek gaan met jou als ouder en je kind om meer te begrijpen van de klachten of gedragsveranderingen die je hebt opgemerkt. We gebruiken vragenlijsten en gesprekken om te kijken naar symptomen die verband kunnen houden met trauma, zoals veranderingen in gedrag, emoties of sociale interacties.
Screenende diagnostiek is belangrijk bij trauma voor:
► Vroegtijdige signalering van trauma: Trauma kan invloed hebben op de manier waarop een kind zich gedraagt, denkt en omgaat met anderen. Door middel van screenende diagnostiek kunnen we snel achterhalen of trauma een rol speelt in het gedrag van je kind.
► Inzicht in de klachten van je kind: Trauma kan zich op verschillende manieren uiten, zoals bijvoorbeeld door angst, prikkelbaarheid, concentratieproblemen of gedragsproblemen. Screenende diagnostiek helpt ons om te begrijpen wat er speelt en of trauma hier mogelijk een oorzaak van is.
► Versterken van de ondersteuning: Wanneer trauma wordt vastgesteld, kunnen we jou en je kind gerichte adviezen geven over hoe je het beste met de situatie kunt omgaan. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je kind extra steun krijgt op school of dat er hulp wordt ingeschakeld om het trauma verder te behandelen.
🔸INDIVIDUELE BEHANDELING🔸
TRAUMABEHANDELING
Traumabehandeling kan ingezet worden voor gezinnen en kinderen die te maken hebben gehad met eenmalige of kortdurende traumatische gebeurtenissen, zoals een ongeluk, angst, of verlies. Deze behandeling verminderd de emotionele lading van traumatische herinneringen en bevorderen herstel en verwerking. Er zijn verschillende methoden voor traumabehandeling die gericht zijn op het helpen verwerken van traumatische ervaringen en het herstellen van het emotioneel welzijn van het kind of de jongere. Deze methoden kunnen variëren van gesprekken tot actieve therapieën die het lichaam en de geest betrekken. Binnen de traumabehandeling wordt gebruik gemaakt van verschillende behandelmethoden zoals EMDR, cognitieve gedragstherapie, PMT en spelbehandeling.
Soms kan een traumatische gebeurtenis voorkomen binnen het systeem waarin je kind opgroeit door scheiding, rouw of verlies of doordat er mishandeling heeft plaatsgevonden waardoor nu de relatie tussen ouder en kind verstoord is geraakt. Daarnaast kan het zo zijn dat je kind angst/negatief zelfbeeld heeft overhouden aan de traumatische gebeurtenis. Klik op de link voor ons behandelaanbod.
Wil je aanmelden voor een zorgtraject binnen ZMTwente? Vul het aanmeldformulier in.
Boddenkampsingel 81 - Enschede
053 - 230 54 06