top of page

(Hoog)begaafdheid

Soms loopt het niet lekker, ook al weet je dat je (of je kind) veel in huis hebt. Misschien is school saai, kost het leren weinig moeite, of juist te veel, of voelt het alsof niemand je echt begrijpt. In zulke gevallen kan het helpen om verder te kijken: wat speelt er precies en hoe kun je daarmee omgaan.

​

Kinderen met (hoog)begaafde kenmerken, beschikken over uniek eigenschappen zoals creatief denken, gevoeligheid voor prikkels en een intense emotiebeleving, snelheid van denken, en een diepgaande interesse in diverse onderwerpen.

Een van de grootste uitdagingen waarmee hoogbegaafde kinderen te maken krijgen, is het gebrek aan erkenning en begrip van hun unieke behoeften. Om hoogbegaafde kinderen adequaat te ondersteunen, is het essentieel dat we verder kijken dan alleen hun intellectuele capaciteiten. We moeten hen zien als hele individuen met unieke talenten, interesses en uitdagingen.

 

​​​

​

🔸ONDERZOEK🔸​

​​

HANDELINGSGERICHT ONDERZOEK

Handelingsgericht onderzoek naar (hoog)begaafdheid gaat dan ook verder dan het afnemen van een IQ test. Binnen ZMTwente wordt het model van Duran gebruikt als leidraad voor begaafdheidsonderzoek bij kind en jeugd. Hierbij staan de hoofd- en hartkenmerken van (hoog)begaafdheid centraal. Met betrekking tot de hoofdkenmerken wordt het intelligentieniveau onderzocht en wordt gekeken naar het creatief denkvermogen van het kind. De hartkenmerken kunnen worden gezien als de persoonskenmerken van hoogbegaafdheid. Ook deze worden in het onderzoek meegenomen. Daarnaast wordt er in het onderzoek gekeken welke interne en externe factoren mogelijk van invloed zijn op de prestaties en het welbevinden van het kind.

 

Onderzoek kan helpen als een of meer van de volgende punten spelen:​

​

â–º School voelt niet als uitdaging.

Het voelt alsof je (of je kind) niet wordt uitgedaagd. Er is weinig motivatie of zelfs verveling, terwijl het niveau eigenlijk te laag lijkt.​​

â–º Je zit niet lekker in je vel.

Je merkt dat je snel boos of gefrustreerd raakt, onzeker bent, of het lastig vindt om aansluiting te vinden bij anderen.​

â–º Je capaciteiten blijven onder de radar.

Misschien presteer je (of je kind) niet opvallend hoog, maar is er toch iets bijzonders aan je manier van denken, zoals creativiteit, snel leren of interesse in dingen waar anderen minder mee bezig zijn.

â–º Je loopt vast in leren of presteren.

Soms voelt het alsof er iets in de weg zit, zoals concentratieproblemen, faalangst of moeite met plannen, terwijl je weet dat je beter zou kunnen.

​

Officiële testmaterialen, goedgekeurd door de COTAN (de belangrijkste organisatie op het gebied van psychologische testen), gaan bij ons hand-in-hand met aanvullend samengestelde testmaterialen. De resultaten van al deze testen, vragenlijsten en observaties puzzelen wij tot een gedegen conclusie op het gebied van hoogbegaafdheid, begaafdheid, hoog-intelligentie en hoog-sensitiviteit. Dit zijn de basisconclusies die uit het onderzoek naar voren kunnen komen, daarnaast komen we ook met een onderbouwd inzicht op alle factoren die een rol spelen in het functioneren van het kind(zoals het zelfbeeld, faalangst, concentratie, leerstrategieën, aansluiting onderwijs). Hierdoor krijg je niet alleen een uitgebreid verslag waarin ‘het verhaal’ van het kind verteld wordt, maar ook een verslag waarin zeer gerichte adviezen voor onderwijs, opvoeding en het kind zelf staan.

 

​​​​​​

​​

🔸GROEPSBEHANDELING🔸

​​

LEERLAB

Groepsbehandeling “Leerlab” voor jongeren vanaf 12 jaar kan helpen als een of meer van de volgende punten spelen:

​

â–º Je worstelt met emoties of sociale situaties.
Je voelt je bijvoorbeeld onzeker, bent perfectionistisch, of hebt last van overprikkeling. Groepsbehandeling kan je helpen om hier beter mee om te gaan.

â–º School of thuis past niet helemaal bij je.
Soms sluit je omgeving niet goed aan bij wat jij nodig hebt. Samen met de groep kunnen we manieren zoeken om daar beter mee om te gaan.

â–º Je wilt leren omgaan met je talenten.
Groepsbehandeling kan je helpen om te plannen, om te gaan met tegenslagen of om je sociale vaardigheden te ontwikkelen.​

​

"Leerlab" is specifiek ontworpen voor middelbare scholieren met vermoeden van of vastgestelde meer-/hoogbegaafdheid. Deze doelgroep heeft vaak unieke behoeften en uitdagingen waar dit programma op inspeelt. In dit groepsaanbod wordt ingestoken op het ontwikkelen van cognitieve- en sociale vaardigheden, emotionele intelligentie, zelfregulatie en stressmanagement. Gedurende het groepsaanbod wordt er aandacht besteed aan de identiteit en het zelfbeeld versterkt. Met als uitgangspunt talentontwikkeling. 

​

Door middel van methodisch onderbouwde behandeling worden jongeren ondersteund bij het verkennen en versterken van hun cognitieve en emotionele capaciteiten. Het programma richt zich niet alleen op academische excellentie, maar ook op het ontwikkelen van essentiële levensvaardigheden die cruciaal zijn voor succes op lange termijn.

​

​Met de juiste ondersteuning kunnen meer-/hoogbegaafde jongeren leren hoe ze effectief kunnen omgaan met stress, hun sociale vaardigheden kunnen verbeteren, hun zelfbeeld kunnen versterken en een gezonde identiteit kunnen ontwikkelen. Dit stelt hen in staat om hun volledige potentieel te benutten en zich te onderscheiden in verschillende aspecten van hun leven.

​​​​

​​

​

🔸PSYCHO-EDUCATIE🔸

​​

PSYCHO-EDUCATIE BIJ MEER- EN HOOGBEGAAFDHEID

​Psycho educatie aan kinderen en jongeren bij meer- en hoogbegaafdheid kan helpen voor:

​

â–º Inzicht krijgen: Je leert begrijpen waarom sommige dingen makkelijk gaan, zoals snel leren of creatief denken, en waarom andere dingen soms moeilijk kunnen zijn, zoals omgaan met frustratie, perfectionisme of sociale situaties.

â–º Meer begrip: Door te begrijpen hoe meer- en hoogbegaafdheid werkt, kun je beter met elkaar praten en samenwerken. Dit geldt voor zowel kinderen als ouders.

â–º Praktische oplossingen: Met dit begrip kun je samen nieuwe manieren vinden om met uitdagingen om te gaan, zowel thuis als op school.

​

Als er binnen jullie gezin één of meerdere personen (hoog)begaafd is, brengt dit soms uitdagingen met zich mee op het gebied van gedrags- en ontwikkelingsprobematiek, leerproblemen of in de relatie tussen ouder en kind. Daarnaast kan jullie kind zelf uitdagingen ervaren op het gebied van angst/negatief zelfbeeld of stemming/depressie. Klik op de link voor meer informatie over ons behandelaanbod.

​​​​​

Wil je aanmelden voor een zorgtraject binnen ZMTwente? Vul het aanmeldformulier in.

Boddenkampsingel 81 - Enschede

053 - 230 54 06

bottom of page